top of page

Derby Wednesdays - East Lancashire Derby

Μεταφερόμαστε σήμερα στην Βορειοδυτική Αγγλία και συγκεκριμένα στο Lancashire όπου θα σας παρουσιάσουμε μια παλιά και όμορφη βεντέτα μεταξύ των Burnley Football Club και Blackburn Rovers F.C.



Στα τέλη του 19ου αιώνα οι δύο αυτές πόλεις (Burnley και Blackburn) ήταν από τα μεγαλύτερα κέντρα παραγωγής βαμβακιού στη χώρα εξ ου και η έταιρη ονομασία της κόντρας, Cotton Mills Derby. Τις 2 πόλεις χωρίζουν περίπου 15 χιλιόμετρα, οπότε καταλαβαίνετε πως η κόντρα που υπήρχε για την παραγωγή βαμβακιού έγινε πιο προσωπική με τις ποδοσφαιρικές ομάδες.


Και οι Rovers και οι Clarets ήταν από τα ιδρυτικά μέλη της Football League και συμμετείχαν στο πρώτο πρωτάθλημα την σεζόν 1888–89, όπου και έγιναν οι πρώτες επίσημες μεταξύ τους αναμετρήσεις. Να υπενθυμίσουμε πως και οι 2 ομάδες είναι πρωταθλήτριες Αγγλίας με τη Blackburn να μετρά 3 τίτλους (1912, 1914, 1995) και την Burnley 2 (1921, 1960).


Η κόντρα συνεχιζόταν με αμείωτο ρυθμό μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 80 όπου υπήρξαν διάφοροι υποβιβασμοί που έφεραν τις ομάδες σε διαφορετικές κατηγορίες και ως αποτέλεσμα είχε το να μην αναμετρούνται. Ξανασυναντήθηκαν τη σεζόν 2000–01 στην championship όπου η Blackburn με δύο νίκες κατάφερε, εκτός από το να πικάρει αρκετά τη μισητή αντίπαλο, να πάρει και την άνοδο στη μεγάλη κατηγορία. Αυτό κατάφερε και η Burnley το 2009.


Η σεζόν 2009-10 θα ήταν η πρώτη της Burnley στην Premier League, και η πρώτη φορά που θα αναμετρούταν με την Blackburn στην πρώτη κατηγορία μετά το 1966. Ο τύπος έγραφε για το συγκεκριμένο ματς από βδομάδες πριν τον αγώνα και η αστυνομία έκανε τα αδύνατα δυνατά ώστε να μη προκληθούν επεισόδια. Δυστυχώς η αστυνομία απέτυχε και η Αγγλία έγινε μάρτυρας σε μια από τις πιο βρώμικες συμπλοκές οπαδών που έγιναν μετά τη δεκαετία του 80. Η αστυνομία προχώρησε σε πάνω απο 50 συλλήψεις από τα περίχωρα του γηπέδου αλλά και από τις pubs. H Blackburn εκείνη τη σεζόν κατάφερε και κέρδισε και τα 2 ματς.


Σε σύνολο 113 αγώνων η Burnley έχει ένα μικρό προβάδισμα με 48 νίκες έναντι 45 της Blackburn. Εμείς το κατατάσσουμε σε ένα από τα ντέρμπι που πραγματικά θα θέλαμε να δούμε από κοντά με μια μπύρα στο χέρι

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page